MAKKAH AL MUKARRAMAH

Jumaat, 25 Februari 2011
KEISTEMEWA DUA TANAH HARAM
Mereka yang terpilih untuk menunaikan Haji pada Musim Haji 1432H hendaklah memanjatkan kesyukuran kehadrat Allah s.w.t. Bukan sahaja ucapan dengan lidah tapi diiringngi dengan menambah lagi amal ibadat sunat. Bagi mereka yang belum terpilih hendak merasa gembira kerana saudara se Islam lain dapat menunai Haji dan Insya Allah giliran kita akan sampai.
Mari kita runung keadaan kita semasa di Tanah Air dan Tanah Suci:
• Kita pernah menjadi tetamu kawan, orang kaya, orang besar, Menteri, Raja tentulah kita merasakan gembira dan merasa dihormati. Bagaimana nanti kita apabila jadi Tetamu Allah s.w.t.
• Kita solat di Surau, Masjid Kampong, Masjid Daerah, Masjid Negeri, Masjid Negara. Bagaimana perasaan kita, tentulah kita merasakan kehebatan rumah Allah s.w.t. Itu bagi mereka yang cintakan rumah Allah s.w.t. Bagi mereka yang tidak berkunjung atau jarang-jarang berkunjung tentulah gelisah. Bagaimana perasaan kita apabila berada di Masjidil Haram dan Masjid Nabi.
• Kita Solat berkiblat kearah Kaabah dengan kusuk. Bagaimana apabila kita solat dihadapan Kaabah atau melihat kaabah.
• Kita mengikuti ajaran Nabi Muhammad s.a.w dengan membaca Hadisnya yang tidak pernah berjumpa dengan nya. Bagaimana apabila berada di Makam Nabi semasa di Madinah.
• Kita membaca Al Quran dan memahami makna dan cuba dan sedang melaksanakannya. Bagaimana apabila kita membaca Al Quran di tempat yang Allah s.w.t turunkan Al Quran iaitu Mekah dan Madinah.
• Kita bersaudara, adik beradik, saudara mara, jiran tertangga, masyarakat setempat, jemaah surau, jemaah masjid. Bagaimana apabila berjumpa saudara kita dari seluruh dunia.
• Kita membaca sejarah perjuangan Islam dari mula sehingga sampai kepada kita. Bagaimana apabila kita sampat di tempat sejarah di Mekah dan Madinah.
• Kita minum bermacam-macam air, kita merasa nikmat dan dapat menghilangkan dahaga. Bagai mana apabila kita dapat minum air Zamzam yang mengandungi pelbagai kenikmatan dan hanya ada di Mekah.
Mari kita berbanyak-banyak bersukur dan ambillah kesempatan setiap masa semasa berada di Dua Tanah Haram. Belum tentu kita akan dapat pergi sekali lagi.
Dicatat oleh Haji Mazlan, mazlan59@gmail.com di 10:46 PM

Leave a Reply