Kerjalah sebelum ….

tidak lagi dapat berwuduk

tidak lagi dapat bersolat

tidak lagi dapat berpuasa

tidak lagi dapat ke masjid berjamaah

tidak lagi dapat berselawat ke atas nabi s.a.w

tidak lagi dapat berdoa

tidak lagi dapat nasihat menasihati

tidak lagi dapat berzakat

tidak lagi dapat berhaji dan berumrah

tidak lagi dapat besedekah

tidak lagi dapat berbakti kepada kedua ibu bapa

tidak lagi dapat menyembahyangkan jenazah orang muslim

tidak lagi dapat menghantar jenazah ke ke kubur

tidak lagi dapat melakukan apa-apa lagi yang boleh menikmati balasan syurgamu ya Allah.

kerjakan sekarang juga sebelumi tidak dapat lagi.

Dunia Hanya Sementara
Hadith :

Dari Ibnu Ibnu Umar r.a katanya: rasulullah S.A.W memegang bahuku lalu ia bersabda:” Hendaklah engkau berada dalam dunia seolah-olah engkau orang berdagang atau orang yang sedang melalui di jalan (pengembara)”. Dan adalah Ibnu Umar r.a berkata:”Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi; dan apabila engkau berada di waktu pagi, maka janganlah engkau menunggu petang. Dan gunakanlah dari sihat engkau bagi masa sakit engkau dan dari hidup engkau bagi masa mati engkau.

(al-Bukhari)

Huraian
1. Dunia adalah tempat untuk manusia beramal dalam sekian waktu yang ditentukan dan bukanlah tempat untuk bermukim, bersenang lenang sepanjang hayat kerana kedudukan seseorang itu di dunia ini adalah seperti pedagang atau pengembara yang akan pulang ke kampung halaman tempat asalnya iaitulah alam akhirat yang kekal abadi.
2. Untuk itu, tiap-tiap amal ada waktunya di mana apabila luputnya waktu sesuatu amal belum tentu waktu itu akan berulang kembali. Oleh itu orang yang mengerti nilai waktu akan menyedari bahawa waktu itu sebenarnya adalah umurnya yang jika habisnya suatu detik waktu maka berkuranglah jangka hayatnya dan berkurang pula tempoh amalnya. Selepas itu kekecewaan dan penyesalan tidak berguna lagi.
3. Oleh itu seseorang yang inginkan kebahagian yang kekal abadi hendaklah memelihara waktunya daripada terbuang dengan percuma atau sebelum tiba waktu yang menghalang seperti sibuk, sakit dan sebagainya.

Leave a Reply