HUJAN

Kembali ke LELUHUR . Allah turunkan hujan secara terus menerus sejak dua hai lepas sehingga kini tanpa henti. Mungkin musibah sebagai ujian dan tanda kebesaranNya. Hujan dan banjir yang diturunkann tiada manusia dan kevanggihan yang bisa menghalanginya. Namun, doa daripada maklukNya bisa dirubahNya. Kesakitan merupakan satu ujian. Sesiapa yang bersabr dan redha Akan diberi pahala dan digugurkan dosa. Apabila seseorang disakitkanNya maka ia Akan memberi pahala yang berangkai sekiranya kita tidak melepaskan peluang keemasan ini. Sebagai contoh kita diberi peluang menghadapi Ibu bapa yang sakit, maka janganlah melepaskan peluang untuk berbakti DENGAN mengurus apa saja semasa Ibu bapa kita sakit sehingga Allah memberi kesembuhan kepadanya atau sebaliknya mamanggil menemuiNya. Peluang Buka selalu kita dapat! Jangan sekali-kali kita menganggapnya sebagai beban dan anggaplah ia suatu peluang yang Allah sediakan untuk kita meraih peluang dan berbakti kepada kedua orang tua. Kepada anak yang tidak betsempatan berada di samping kerana Ada tugasan yang amat perlu untuk kesinambngan kehidupan banyakkan berdoa untuk kesejahteraan keduanya di dunia dan akhirat. Doa merupakan baki anak sepanjang masa. Banyakkan doa dan sepanjang masa. Sentiasalah berdoa untuk keduanya diwaku yang mustajab. Itu tandanya kita menyayangi mereka. Doa juga untuk saudara kita Ada kesempatan berbakti secara langsung.
Apakah hikamat Allah menurunkan hujan? Lihat dan kejari yang positifnya. Pertama nya kita meresa nikMatnya Allah mengurniakan cuaca panas apabila kita diberi hujan tanpa henti di samping penuh kesejukan begitulah sebaliknya apabila kita berada dalam kepanasan akan merasai kenikamatan dinginnya cuaca apabila diturunkanNya hujan.
Nikmat kedua, apabila hujan lebat tanpa henti menyebabkan pergerakan kita menjadi terhad. Maka gunakan masa tersebut untuk merapatkan hubungan silahturrahim di KALANGAN keluarga di samping berbual mesra menanti hujan reda.
Ketiga, gunakan sepenuhnya masa tersebut untuk beramal DENGAN berada di majlis ilmu atau beriktikaf di masjid dengan lebih lama sementara menunggu hujan reda.
Jadikan hujan sebagai peluang untuk melipat gandakan amalan. Mungkin selepas hujan kita kembali sibuk.

CATATAN DARI Penginapanku di Pantai Cahaya Bulan, KB

{ Leave a Reply ? }

Leave a Reply

Pingback & Trackback

  1. Maya - Trackback on 2016/07/03/ 10:50
  2. künstlichen Weihnachtsbaum kaufen - Trackback on 2016/10/17/ 19:04
  3. بک لینک قوی - Trackback on 2016/11/22/ 14:09
  4. sbobet poker - Trackback on 2017/01/22/ 06:59
  5. seaside residences - Trackback on 2017/03/03/ 13:39
  6. Real estate Drone Photography - Trackback on 2017/09/01/ 16:03