APABILA MENANG MAJORITI- APA YANG PERLU DITADBIRKAN ?

Kalau kita melihat di negara maju seperti Amerika Syarikat, Great Britain(England), Jepun, Perancis, Korea dan beberapa negara lagi, mereka sering bertukar tampuk pemerintahan. Apa yang mereka tadbirkan setelah parti mereka berjaya mengalahkan parti memerentah ? Apakah mereka mempunyai kemampuan mentadbir? apakah mereka mempunyai dana untuk menggerakkan pentadbiran negara ? Pelbagai persoalan berbangkit bagi mereka buta tentang corak pentadbiran negara. Bagi negara kita yang tidak pernah bertukar tampuk pemerintahan, rakyat kebanyakkan mempunyai kesangsian yang amat tinggi tentang kemampuan pihak pembangkang untuk mengantikan kerajaan sedia ada dan seterusnya memerintah negara.

                  Mentadbir sesebuah negara tidak semudah mentadbir sebuah organisasi. Kerajaan yang diberi mandat akan menguruskan dari sekecil perkara seperti memastikan longkang di taman perumahan sehingga kepada dasar ekonomi negara. Mentadbir aset dan wang negara dari nilai satu sen sehingga berbilion ringgit. Mentadbir jentera kerajaan yang melebihi 1.3 juta kakitangan dan lebih 25 juta rakyat. Menjalinkan hubungan diplomatik dan pelaburan dengan beratus-ratus negara. Semua perkara di atas telah dan sedang berjalan sama ada lancar atau sebaliknya. Semua ini digerakkan oleh teknokrat, ahli ekonomi , pentadbir-pentadbir, penjawat awan dan swasta yang sedia ada. 

          Oleh kerana itu sehingga pillihanraya ke 11, mereka tetap memilih kerajaan yang sedia ada. Tidak mustahil mereka akan mengundi untuk membenarkan mandat ini diteruskan oleh kerajaan sedia ada. Parti yang memenangi pada setiap pilihan raya bertanggungjawab terhadap sistem pentadbiran negara dan ekonominya berfungsi . Secara ringkasnya tidak kira siapa memenangi pilihan raya, maka mereka bertanggungjawab menjana pentadbiran dan ekonomi negara agar rakyat hidup sejahtera. Kerajaan yang memerintah hanya boleh menambahbaik atau menukar sistem mengikut keperluan demi kepentingan negara. Perkara pokoknya siapa yang memerintah sistem tetap berjalan. Di sini rakyat yang mempunyai kuasa mutlak mempunyai tanggungjawab untuk memilih pengurus sistem ini. Sama ada masih meyakini peneraju yang sedia ada mempunyai kemampuan untuk membawa kepada kesejahteraan  rakyat kini dan generasi yang akan datang. Atau apakah pihak pembangkang yang sedang bertungkus lumus untuk cuba mengambil-alih bagi mengurus sistem yang sedia ada diyakini dapat melaksanakan sistem yang lebih baik. Semua jentera pelaksana, kewangan dan sebagainya telah tersedia. Sesiapa yang berjaya mendapat majoriti, merekalah yang akan mengurusnya. Apakah kita bersedia mencontohi negara maju yang sering bertukar ganti mengurus sistem di negara mereka? Kesimpulannya, yang mahu diurus sedang menunggu pengurusnya. Kakitangan kerajaan sedia ada akan melaksanakan dasar pengurusnya, dana negara menunggu siapa pemenang yang akan mengurusnya, negara-negara asing sedang menunggu siapa rakan sejawatnya, rakyat sedang menunggu apakah bentuk pengurusan yang akan dilaksanakan oleh pemenang nanti. Kitalah yang mencorak negara kita. Siapa pun pemenangnya kita tetap kita hari ini dan kita keesokan harinya. Jadikan diri kita orang BIJAK.

         

Leave a Reply