AKSESORI APABILA HADIR DALAM SESUATU MAJLIS

Majlis yang maksudkan adalah bukannya majlis yang berbentuk maksiat kerana majlis yang melalaikan tidak menjadi keperluan untuk kita hadir. Penampilan kita seperti di berpakaian yang menyenangkan tuan rumah. Apabila yang maksudkan dengan menyenangkan tuan rumah bukanlah dengan hiasan intan belian dan sebagainya, mencukupan dengan berpakaian kemas dan bersesuai dengan tujuan majlis yang kita hadiri. Elakkan daripada pakaian seperti orang ingi berjongging atau ke kebun yang tidak sesuai dengan majlis dan dianggap kita tidak menghormati majlis.
Selain penampilan aksesori terpenting yang perlu membuat persiapan ialah doa. Siapkan apakah doa yang Rasulullah S.A.W baca apabila berada dalam sesuatu majlis? Apakah doa kepada tuan rumah yang telah menjamu kita makan? dan doa-doa berkaitan yang disunnahkan apabila menjadi tetamu. Riwayat Muslim(2732) bermaksud : Apabila seorang muslim mendoakan saudaranya tanpa diketahuinya, Malaikat akan berkata”Bagimu juga apa yang engkau doakan”
Alangkah beruntung jika kita berkawan dengan orang soleh, kerana doa adalah satu kelaziman walau di mana dan apa situasi sekalipun.
Pada kebanyakkan majlis yang kita , hadiri berborak tentang topik yang memang sudah diketahaui, hanya untuk memeneuhi masa, manakala yang amat menyedihkan kesempatan itu diambil untuk menjadi majlis umpat-umpatan. Untuk tidak termasuk ke dalam golongan ini, maka persediaan dengan aksesori yang dinyatakan di atas diamalkan untuk mendapat rahmatNya untuk kita dan tuan rumah. Wallahu’allam.

{ Leave a Reply ? }

Leave a Reply

Pingback & Trackback

  1. lolレート代行 - Trackback on 2016/08/12/ 13:51
  2. trầnnhôm - Trackback on 2016/09/02/ 20:30
  3. wireless modem - Trackback on 2016/10/07/ 17:12
  4. dog walker - Trackback on 2016/12/21/ 13:16